Destinații culturale în județul Dâmbovița – Casa-Atelier Gabriel Popescu din Vulcana-Pandele

Muzeul-atelier Gabriel Popescu a prins contur, a revenit la o nouă viață, iar cei care îi trec pragul se vor putea apropia de acest univers unic

invităm să descoperiți tainele artei gravurii și ale personalității artistului gravor Gabriel Popescu. Cu fonduri norvegiene, Consiliul Județean Dâmbovița a reușit să restaureze și să repună în circuitul cultural și turistic un obiectiv turistic valoros.

          Aflată în salba de bijuterii a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște încă din anul 1969, Casa-Atelier Gabriel Popescu a fost inaugurată ca muzeu pe 15 mai 1972. Realizată de arhitectul de origine franceză Alexandre Clavel pe baza schițelor artistului între anii 1902 și 1905, casa reprezintă un edificiu unic în România, având chiar de la început și destinația de atelier, caracter păstrat până astăzi.

          Artistul Gabriel Popescu, născut la Vulcana-Pandele, în anul 1866, într-o familie numeroasă, a fost fiul preotului din sat. Deși se pregătise să urmeze profesia tatălui, valențele lui artistice s-au dovedit definitorii. Cu mult temei, dâmbovițeanul nostru, cel dintâi gravor român cu studii în domeniu, a fost și fondatorul școlii românești de gravură. În această calitate, vreme de mai multe decenii, a fost titularul catedrei de gravură a Școlii de Arte Frumoase din București. Solitar și discret, fin cunoscător al naturii umane, expresiv și impecabil în execuție, Gabriel Popescu a lăsat arta să vorbească pentru el și poate de aceea nu a dobândit mai multă notorietate.

          Datorită excepționalelor sale calități, a primit mai multe distincții și medalii la diferite expoziții, a fost prețuit și încurajat de Majestatea Sa Regele Carol I al României, al cărui portret l-a realizat în anul jubileului regal 1906. A stăpânit toate tehnicile gravurii (acvaforte, dăltița, ac sec, acvatina), arătând un interes deosebit pentru posibilitățile fiecăreia în parte, dar a excelat și în alte domenii, realizând timbre, medalii și plachete. Trupul său se odihnește astăzi în satul natal, lângă biserica în care a slujit și tatăl său. Conul de umbră, instalat după moartea artistului, în anul 1937, a fost urmat de un reviriment odată cu deschiderea Muzeului din Vulcana-Pandele, în anul 1972.

          Un demers important în direcția promovării muzeului a fost includerea sa la finanțare prin intermediul Mecanismului Financiar SEE 2009 - 2014, în cadrul proiectului „Restaurarea și consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, comuna Vulcana-Pandele, județul Dâmbovița”.

          Astfel, restaurarea Casei Atelier Gabriel Popescu și reconstrucția casei natale au readus muzeul în circuitul turistic și științific și și constituie premisele atingerii unor parametri înalți de vizibilitate pe piața culturală și științifică din România.

Moștenirea lăsată de Gabriel Popescu este una extraordinară, iar intervențiile asupra casei atelier au fost radicale și absolut necesare, intervenții care îi vor prelungi durata de viață mulți ani de acum înainte. Au fost realizate lucrări la fundație, s-a intervenit la întreaga structură a monumentului, refăcându-se practic în întregime părțile din lemn afectate, inclusiv acoperișul. Este important de menționat că restaurarea fațadei și a părții din lemn s-a făcut cu grijă și deosebit profesionalism pentru ca vechea înfățișare să fie înlocuită cu una nouă - din lemn restaurat, chituit, completat acolo unde era necesar, tratat împotriva bacteriilor și a focului.

Cei care trec pragul muzeului intră într-un univers în care au posibilitatea să se dezvolte personal, să învețe și să studieze chiar, să se recreeze, să deruleze activități cu totul deosebite de cele cotidiene, de rutină. Recomandăm, așadar, vizitarea muzeului și descoperirea artistului gravor la el acasă.

Newsletter
Abonează-te aici şi vei primi pe mail ultimele noutăţi despre toate evenimentele şi manifestările ce vor avea loc în Dâmboviţa.
vizitatori
10 Oct 2024
137692 unici