Vlad Tepeş

Supranumele Dracula, atribuit voievodului Ţării Româneşti Vlad al III-lea (n. cca. 1431 – d. 1476), s-a născut din asocierea terorii inspirate de crudele sale pedepse cu porecla populară a tatălui său, Vlad al II-lea, supranumit Dracul, asociere care a generat şi numirea celui de-al doilea fiu al său, Vlad, de către contemporani "Drăculea", adică "fiul Dracului/Dragonului".
Personajul istoric Vlad Ţepeş se trage din dinastia întemeiată de Basarab I (1310-1354), primul domnitor al Ţării Româneşti, la mijlociul secolului al XIV-lea. Viitorul domn de la Târgovişte, Vlad al II-lea Dracul (1436-1442; 1443 -1447) se bucură de sprijinul regelui ungar şi, în 1431, este primit ca membru al Ordinului Dragonului, (care avea drept scop apărarea credinţei creştine) calitate în care va face uz de însemnele sale heraldice, respectiv Dragonul. Prin urmare, prezenţa acestui dragon (drac, cum îl numeau românii), folosit de Vlad al II-lea în vestimentaţie, monetărie etc. a generat şi numirea, spre diferenţiere, a fiului său, tot Vlad, Drăculea.
Interesant este şi faptul că Vlad al III-lea este cunoscut în istoriografia română cu numele de Ţepeş (în turceşte Kazikli voyvoda), tot o poreclă, dată de istoricii turci încă din secolul XV, ca urmare a utilizării, se pare, cu preferinţă, a pedepsei tragerii în ţeapă (sancţiune cu putere de exemplu, folosită pentru fapte grave).
Născut la Sighişoara, probabil în anul 1431, ostatec la turci (1442-1443; 1446-1448), trăind apoi o vreme în Transilvania sub aripa lui Iancu de Hunedoara, regent al Ungariei între 1446 şi 1452, Vlad Ţepeş s-a afirmat pe deplin ca personalitate politică în Ţara Românească, la Târgovişte, în cele trei domnii ale sale: septembrie - noiembrie 1448, 1456-1462, noiembrie 1476.
Curtea domnească de la Târgovişte, ridicată de bunicul său patern, Mircea cel Bătrân (1386 - 1418), a fost casa în care a locuit şi unde a înălţat turnul de apărare, numit azi Turnul Chindiei, unde a plănuit ridicarea antiotomană, dar şi locul în vecinătatea căruia sultanul Mahomend a II -lea, văzând "pădurea de ţepi", decide retragerea peste Dunăre, în vara nefericitului an 1462. Turcii, având şi ajutorul unei părţi a boierimii muntene, reuşesc să îl înscăuneze voievod pe Radu, fratele lui Ţepeş, cunoscut sub numele de Radu cel Frumos (1462 - 1475, cu întreruperi).
În această situaţie, Vlad se retrage în Transilvania, căutând ajutor la "aliatul" sau Matei Corvin. Numai că acesta, profitând de situaţia vulnerabilă în care se afla fostul domn muntean, se decide să îl acuze de trădarea cauzei creştine, trecând în seama sa eşecul luptei cu păgânii turci. În acest scop, se foloseşte de trei scrisori falsificate, pe care pretinde că Vlad Ţepeş le-ar fi adresat sultanului şi probabil lui Ştefan cel Mare (1457 - 1504), în care îşi dezvăluia acţiunea de trădare. Prevalându-se de aceste scrisori, Matei Corvin îl arestează pe Vlad Ţepeş şi îl ia ostatec în Ungaria vreme de 12 ani.
Abia în 1475, când regele Ungariei se decide să reintre în lupta contra turcilor, face din nou apel la Vlad Ţepeş, erou al luptei antiotomane, şi îl sprijină, alături de Ștefan cel Mare, să reocupe scaunul domnesc de la Târgovişte, în toamna anului 1476. Înainte de finele anului însă, se încheie viaţa atât de zbuciumată a faimosului luptător, trădarea boierilor sprijiniţi de turci punând capăt, brutal, unui destin care ar mai fi avut multe de înfăptuit.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, romancierul Bram Stoker (1847-1912) l-a facut celebru pe Dracula - Vampirul şi a umbrit imaginea voievodului. Cu siguranță, nu există nici o legătură între Vlad Țepeș și castelul Bran, ficţunea cinematografică fiind singura verigă care îl leagă pe domnitorul Ţării Româneşti de monumentul atât de pitoresc de aflfel. Vlad Tepeș, ca de altfel oricare alt personaj istoric atât de complex, trebuie înţeles în contextul epocii în care a trăit. În Europa, regele Franţei, Ludovic al XI-lea (1461 - 1483) sau, mai aproape în Moldova, vărul său, Ştefan cel Mare, au practicat deseori asemenea pedepse crude în numele raţiunii de stat.
Vlad Ţepeş nu a fost primul care a inventat ţepele, nu a fost cel mai crud domnitor al vremurilor în care a trăit şi, mai mult, nu merită supranumele de "Dracula - Vampirul"! Dracula este doar un personaj imagiar şi aşa trebuie să rămână!
Newsletter
Abonează-te aici şi vei primi pe mail ultimele noutăţi despre toate evenimentele şi manifestările ce vor avea loc în Dâmboviţa.
vizitatori
25 Apr 2024
129984 unici