Artă şi distracţie
Centrele culturale ale judeţului Dâmboviţa, în principal cele din municipiului Târgovişte – reşedinţa judeţului - vă invită la o serie de genuri de manifestări artistice şi culturale, deschise publicului larg, menite să completeze sejurul dumneavoastră, ca turişti pe aceste meleaguri.Artă
Iubitorii de artă arhitecturală, plastică, medievală, etnografică pot face o incursiune prin lanţul de muzee şi Case Memoriale din judeţul Dâmboviţa şi anume: Complexul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Galeriile Stelea, Muzeul de Istorie, Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul de Artă, Casa Atelier “Gheorghe Petraşcu” din municipiul Târgovişte, Muzeul orăşenesc din oraşul Pucioasa, Ansamblul Brâncovenesc din comuna Potlogi, Casa Atelier “Gabriel Popescu” din comuna Vulcana Pandele, Casa Memorială I. L. Caragiale din comuna cu acelaşi nume şi Muzeul Comunal din localitatea Pietroşiţa. Toate acestea găzduiesc expoziţii şi exponate, unele dintre ele chiar unicat.
Foto: Muzeul de Artă / Târgoviște
Pentru mai multe detalii clik aici
Aeromodelism
Muzeul Aviatic “Dumitru Dorin Prunariu” din Pucioasa este unic în ţară şi în Europa prin faptul că este realizat numai de către copii. Muzeul cuprinde peste 300 de machete de aeronave, statice şi zburatoare, realizate după cartea “Construcţii aeronautice Româneşti”, apărută în 1970, la editura Militară.
Foto: Muzeul Aviatic “Dumitru Dorin Prunariu” din Pucioasa
Muzeul are o secţiune care cuprinde diplome, medalii, afişe, trofee, insigne şi uniforme cu caracter aviatic, vizitatorii putând avea acces la cele 5 aeronave reale aflate în parcul Clubului Copiilor Pucioasa şi urmării demonstraţii de zbor realizate cu exponate din muzeu, pe pista special amenajată în incinta acesteia. Muzeul a fost inaugurat în anul 1977, în prezenţa a numeroase personalităţi, generali şi ofiţeri din comandamentul aviaţiei civile şi militare române de la acea vreme printre care şi academicianul Elie Carafoli, al doilea savant dupa marele inventator al aparatului de zbor cu reacţie Henri Coandă.
Muzică şi poezie
Dragostea pentru cultură a târgoviştenilor a făcut ca, în ultimul deceniu, la Târgovişte, să fie organizate chiar două ediţii ale Festivalului internaţional al şcolilor de teatru, precum şi numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor, dar şi Festivalul naţional de grafică satirică şi umor „Ridendo castigat mores”, care s-au bucurat de un real succes, atât printre specialişti, cât şi printre amatorii şi iubitorii ai acestor genuri.
Totuşi, continuă să se constituie în manifestări de prestigiu, an de an, Festivalul „Mozart” de interpretare instrumentală pentru elevi şi concursurile naţionale de creaţie „Moştenirea Văcăreştilor” - cu secţiuni de proză, poezie, eseu şi teatru scurt, precum şi Bienala de artă plastică „Gheorghe Petraşcu” şi Bienala de gravură „Gabriel Popescu”.
Tot la Târgovişte, în fiecare toamnă, se desfăşoară şi celebrul Festival „Crizantema de aur”, concurs de creaţie şi interpretare a romanţei, cu certitudine cea mai importantă manifestare de acest gen din ţară, cu peste 30 de ediţii încheiate, dublat de o expoziţie florală, în aer liber, rezervată exclusiv crizantemelor care încântă privirile, nu doar a localnicilor obişnuiţi cu acest spectacol de culori, absolut încântător, cât mai ales dumneavoastră turiştilor.
Pentru mai multe detalii clik aici (Calendarul evenimentelor şi manifestărilor)
Distracţie
Acelora dintre dumneavoastră care doresc să îmbine arta cu distracţia, în acelaşi timp, vă recomandăm festivalurile Zilele Cetăţii şi Serbările “Băilor Pucioasa”, organizate în municipiul Târgovişte şi respective în oraşul-staţiune Pucioasa, cu prilejul aniversării acestor localităţi.
Foto: Zilele Cetăţii
Pe parcursul mai multor zile, în preajma zilei de 8 septembrie, localnicii şi turiştii sunt direct participanţi la sărbătoarea municipiului Târgovişte, care îmbină expoziţii de artă populară şi meşteşuguri din zonă, organizate în aer liber, în centrul oraşului, în cadrul Târgului Meşterilor Populari, cu defilări de costume medievale pe străzile principale, cu Festivalul Internaţional de Folclor şi concerte de muzică uşoară şi folk, desfăşurate în nocturnă, pe ruinurile vechii cetăţi domneşti, chiar la poalele Turnului Chindiei, însoţite de jocuri de artificii spectaculoase.
Toate acestea contribuie la o stare generală de sărbătoare şi veselie care merită experimentată din plin.
Pe acelaşi tipic, la Pucioasa, locuitorii de sub poalele Patranei, dar şi turiştii, la fiecare început de septembrie, au parte de o suită de manifestări, prin care se reînvie tradiţiile cultural – artistice ale oraşului staţiune. Serbările “Băilor Pucioasa” au ajuns la a XIII-a editie, în anul 2011, prin acestea, oraşul Pucioasa, a sărbătorind 473 de ani de atestare documentară şi 183 de ani de atestare ca centru balnear. De fiecare dată, turiştii şi localnicii sunt cuprinşi de atmosfera de sărbătoare care pluteşte peste tot în staţiune, parcul de agrement găzduind “Târgul Meşteşugarilor Populari”, unde meşteri din toate colţurile ţării vin să-şi etaleze măiestria de peste an. Din piesajul de sărbătoare nu lipsesc nici pictorii la minut, body paiting-ul, standurile cu flori ornamentale şi parcul gastronomic, dar şi concursurile de aeromodele pentru iubitorii de aeromodele au parte de demonstraţie pe cinste, având în vederea tradiţia pe care oraşul Pucioasa o are în acest domeniu, prin Cercul de aeromodelism “Henri Coanda” din cadrul Clubului copiilor Pucioasa.
Newsletter
Abonează-te aici şi vei primi pe mail ultimele noutăţi despre toate evenimentele şi manifestările ce vor avea loc în Dâmboviţa.
vizitatori
21 Nov 2024
139485 unici
139485 unici